Araç Muayene Süreci 2021 - Muayene İstasyonunda Yaşananlar

 Aracınızın muayene zamanı geldiyse veya yaklaştıysa sizlere rehber olması amacıyla şuan sürecini yaşadığım Araç Muayene Süreci 2021 yılında nasıl oluyor anlatalım. Eğer bir otomobiliniz varsa 2 yılda bir olan muayene için nasıl bir süreç yaşandığını unutuş ve bilgilerinizi tazelemek istiyor olabilirsiniz. 


Aracınızın muayene tarihi geldiğinde ilk olarak randevu almanız gerekiyor. Aşağıda verdiğim linkten randevuyu online olarak alabilirsiniz. Randevu almak için ruhsat seri numarasını ve araç km bilgisinide girmeniz gerekiyor.

TÜVTÜRK ONLINE RANDEVU SİSTEMİ


Randevunuzu oluşturduktan sonra randevu tarihi ve saatinde istasyona gitmeden önce zamandan tasarruf yapmak için aşağıdaki satırları dikkatle okuyun.


Tüvtürk istasyonuna gitmeden 30 veya 45 dakika önce TÜVTÜRK'ün mobil uygulamasını indirerek uygulama üzerinden sıra numarası almanız durumunda zamandan oldukça tasarruf edebilirsiniz. Kalabalık istasyonlarda sırayı beklemek 1 saati bulabilir. Bu nedenle bu mobil uygulamayı kullanmak oldukça faydalı. Ben tam olarak nasıl bir sistem olduğunu bilmediğim için uygulamayı indirdim ancak istasyona gittikten sonra uygulama üzerinden sıra numarası aldım. Bu noktada herhangi bir avantajım olmadı. Bu nedenle gitmeden biraz önce sıra numarası alıp avantaj sağlayın. Ayrıca uygulama üzerinden sıra numaranızı görebileceğiniz gibi şuanda sıranın hangi numarada olduğunuda görebiliyorsunuz.


Bu sıra numarası ile ilk olarak içeride bulunan veznelerden kayıt işlemi yaptırıyorsunuz. Ruhsat, kimlik kartı (ehliyet te olabilir) ve aracın km bilgisi isteniyor. (Varsa tadilat belgeleri) Bu noktada sizden muayene ücreti ve yaptıracaksanız egzoz emisyon ölçümü ücreti alınıyor. Egzoz muayenesine burada ücret ödemeden giremiyorsunuz. 


Sonrasında olaylar şöyle devam ediyor. 

  • Egzoz emisyon ölçümü için size veznede bir kağıt veriliyor. Burada işlemleri tamamladıktan sonra o kağıt ile birlikte egzoz muayene alanına gidiyorsunuz. Burada sıra numarası yok. Ölçüm istasyonu boşsa direk giriyorsunuz, doluysa öndeki araçları bekliyorsunuz. 
  • Ölçüm tamamlandıktan sonra size küçük bir kağıt veriliyor. Bu kağıdı aracın ön torpitosunda bulundurun. 
  • Artık muayene için aracınız hazır. Şimdi ilk aldığınız sıra numarasının muayene istasyon girişinde bulunan numaratörlerde yanmasını bekliyorsunuz. Genellikle bu istasyon girişlerinde araçlar sıralanmış oluyor. Bazı durumlarda numaratör haricinde muayene personeli araç sahibinin ismini anons ederek çağırıyor. Bu nedenle gözünüz ve kulağınız muayene giriş istasyonunun yakınlarında olsun. 
  • Sıranızı beklerken aracınızın tüm emniyet kemerlerini takın ve ilk yardım çantası ile yangın tüpünü ön yolcu koltuğuna koyun. 


  • Sıra size geldiğinde aracınızı muayene istasyonu girişine kadar getiriyorsunuz. (Yukarıdaki resimde kırmızı aracın olduğu noktaya)
  • Burada ön kaputu açmanız isteniyor. Arka bagaj kontrol ediliyor ve araç sizden teslim alınıyor, imza attırılıyor. (Bazı personeller imzayı aracı teslim ederken attırıyor.)
  • Aracı teslim ettikten sonra istasyonun arka tarafına geçip aracınızı bekliyorsunuz. 
  • Aracınızın yavaş yavaş size doğru gelip son far ayarı kontrolleri yapıldıktan sonra eğer aracın plakasına muayene onay etiketi yapıştırılırsa buradan muayeneden geçtiğini anlayabiliyorsunuz. ;)
  • Aracınızı görevli personel dışarı çıkartıyor. Sonucu söylüyor ve aracı size teslim ediyor. Bundan sonra aracı orda bulunan uygun bir alana park edip evraklarınızın (ruhsat ve muayene belgesi) size teslim edilmesini bekliyorsunuz. (Yaklaşık 15-25 dk) 
  • Son olarak yine aracı teslim aldığınız noktada size evraklarınız teslim ediliyor. Hayırlı olsun veya geçmiş olsun. :)

Yorumlar