Bir İnterneti Birden Çok Dairede Kullanma

Abonesi olduğunuz interneti binanızda bulunan bir komşunuz ile paylaşmak isteyebilirsiniz. Bu yasal olarak herhangi bir suç teşkil etmez. İnternette gezen paylaşmanın yasak olduğu rivayeti ise tamamen farklı bir mevzu. Abonesi olduğunuz internet paketini paylaşabilirsiniz. Ancak bu paketi ticari olarak satamazsınız. Yani bir internet paketi alarak faturaya ortak olmak yerine bunu ticari amaçlı komşularınıza satmaya kalkarsanız burada haksız kazanç sağladığınız için suç işlemiş olursunuz. 

Ancak faturayı ortak ödemek için paylaşmanız herhangi bir suç teşkil etmez. Ayrıca internette dolaşım yapılırken yazılan yorum ve girilen siteler tamamen giriş yapan kişinin sorumluluğundadır. Yani sizin internet altyapınızı kullanan bir şahıs internet ortamında bir suç işlerse tespiti yine size ait ip adresinden araştırlır ancak bu konuda direkt suçlu siz olmazsınız. 

Asıl konumuza geri dönelim. İnternetinizi nasıl diğer dairelerle paylaşabilirsiniz? Hızlı internet paylaşımı nasıl yapılır? Wifi nasıl güçlendirilir? gibi sorular soruyorsanız cevabı yazımızda.

İnternet Paylaşmanın En Kolay Yolu


Herkesin bildiği en iyi yöntem diğer diare ile wifi parolasını paylaşmak. Ancak bu her durum için geçerli değil. Çünkü eğer wifi parolasını paylaştığınız kişi ile faturayı ortak ödüyorsanız onlara haksızlık yapmış oluyorsunuz. Nedeni ise daireler arası duvarların internet hızını oldukça yavaşlatması ve diğer dairenin sizin hızınıza yakın bir hız kullanamamasıdır. 

Bu problemi ortadan kaldırmanın en kolay yolunun bir sinyal güçlendirici almak olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak durum pekte öyle değil.

Alacağınız sinyal güçlendirici ile evinizdeki modem arasındaki mesafenin uzaklığı yine karşı tarafın internet hızını etkiler. Durumu daha iyi anlatabilmek için aşağıda basit bir grafikle anlatalım. 

İnternet wifi paylaşımı mesafe grafiği



Grafiktede görülebileceği gibi modem ile sinyal güçlendirici arasında mesafe arttıkça karşı tarafın internet hızı düşecektir. Ayrıca pink sorunları yaşanacaktır. Bu gibi durumlarda video veya film izlemek belki bir sıkıntı yaratmaz çünkü video izlerken sürekli olarak indirme devam edeceği için video başlangıcı sonrası hızdan pek etkilenmez. Ama sinyal oldukça düşük geliyorsa veya arada çok fazla duvar varsa bir film izlemek karşı daire için işkence haline gelebilir. İnternetinizi paylaştığınız kullanıcı eğer PUBG veya online olarak oynanan bir oyun oynuyorsa veya internet sitelerinde geziniyorsa bu hız problemini bariz olarak hissedecektir. 

Olayı daha net anlatmak gerekirse sizde bulunan modemin wifi sinyali paylaşmak istediğiniz dairede görülebilir ancak sinyal oldukça zayıf ve güçsüz olacaktır. Hatta diğer dairenin bazı odalarında hiç sinyal olmayabilir. Bunun sonucunda wifi sinyal güçlendirici alarak sorunu çözmeği düşünüyor olabilirsiniz. 

Ancak sorunun temeli aslında diğer daireye giden wifi sinyalinin zayıf olmasıdır. Diğer dairenin sinyal güçlendirici alması sorunu ortadan kaldırmayacaktır. Çünkü sinyal güçlendirici de aslında modemden gelen zayıf sinyal internetinin kalitesi kadar size hız kalitesi sunabilir. Burada sinyal güçlendiricinin tek faydası diğer dairenin her noktasında bu zayıf internete bağlanabilmek olacaktır. Ancak internet kalitesi pek yükselmeyecektir.

Bu durumun en açıklayıcı örneği şöyledir. Sizin modeminizde 16 mbit internet hızına sahip bir  bağlantı olsun. İnternetinizi paylaşacağınız diğer daireye wifi sinyal gücünün zayıf gitmesi sonucu bu hız 6-7 mbit'e kadar düştüğünü farz edersek, bu daireye kablosuz sinyal güçlendirici takılması durumunda daire içinde yine maksimum 6-7 mbit hız kullanılabilir olacaktır. 

Ayrıca paylaşılan dairede 2-3 cihazın aynı anda internet talebi durumunda malesef internet kullanılamaz hale gelebilir. 

En Hızlı İnternet Paylaşımı Nasıl Yapılır


Her zaman aklınızda bulunması gereken bir bilgi paylaşmak istiyorum. 

Ethernet kablosu ile yapılan bir bağlantı wifi ile yapılan bağlantıdan her zaman daha kalitelidir.  
Bunun tek istisnası 5 Ghz wifi sinyalleridir. Bu 5 Ghz wifi sinyalide sadece oda içerisinde kaliteli sinyal verebilir. Yani kendi evinizin diğer odalarında dahi bu wifi sinyaline bağlanabilmeniz çok zordur. (Bunun açıklamasını yazının sonunda okuyabilirsiniz) 

Ethernet Kablosu Nedir : İnternet paylaşımı ve ağ kabloları ile ilgili pek bilginiz yoksa Ethernet Kablosu nedir sorusuna açıklık getirelim. Ethernet kablosu ile normal telefon kablosunu karıştırmayın. Ethernet kablosu içerisinde 8 adet telden oluşan bir ağ bağlantı kablosudur. Dünyada en yaygın kullanılan ağ bağlantı kablosudur. CAT5, CAT6 veya CAT7 gibi çeşitleri bulunur. 



Diğer daireye hızlı bir internet çekmenin en sağlıklı yolu sizin modeminizden paylaşım yapılacak daireye bir ethernet kablosu çekmektir. Bu ethernet kablosunu diğer dairede bir wireless routter veya sinyal güçlendiriciye bağlamanız durumunda modeminizde bulunan internet hızı hiç bir kayıpla karşılaşmadan diğer daireye aktarılmış olacaktır. (Ethernet kablosu uzunluğuna göre küçük kayıplar olabilir.) 

Wireless Routter, sinyal güçlendirici, access point v.b ağ bağlantı ürünleri hairicinde eğer kullanılmayan bir ADSL modem varsa bu cihazda işinize yarayabilir. Bu modemlerin bir çoğu access point olarakta kullanılabiliyor. Bunun için modem marka ve modeli ile beraber google da arama yapmanız durumunda konu hakkında bilgi alabilirsiniz.  Örneğin; TPLİNK XX-500 modem access point olarak kullanma

Eğer ağ bağlantı cihazları hakkında bilginiz yoksa bir cihaz satın almadan önce araştırma yapmanız veya bilen birinden yardım almanız faydalı olacaktır. Aşağdaki resimde ağ bağlantısında ihtiyacınızı karşılayabilecek cihazların örnekleri bulunuyor. Örneğin internetinizi paylaşacağınız daireye Access Point özelliği olan bir modem kullanabileceğiniz gibi, diğer access point veya Wifi sinyal güçlendirici almayıda tercih edebilirsiniz. Wifi sinyal güçlendiricilerin bazılarında ethernet kablo girişi bulunmuyor. Bu nedenle eğer kablolu bir sinyal güçlendirme yapacaksanız bunu dikkate almanız gerekiyor. 




Eğer internetinizi birden çok daire ile paylaşmak istiyorsanız bu durumda araya bir Ethernet çoklayıcı kullanmanız gerekiyor. Açıklayacak olursak her daireye modeminizden ayrı ayrı ethernet kablosu çekmek yerine binanın ortak bi noktasına ethernet switch ( Türkçe adıyla Ethernet Çoklayıcı) koyarak bu cihaza modeminizden ethernet kablosu çekip internetinizi buradan dağıtabilirsiniz. Bu noktadan diğer dairelere ethernet kablosuyla ayrı ayrı kablo çekerek aşağıdaki grafikte bulunan sistem gibi bir bağlantı ağı oluşturabilirsiniz. 




Son olarak paylaşım yapacağınız internetinizin hızı çok önemli. Ortalama olarak iki dairenin ortak bir internet kullanması için en az 8 mbit internet hızı gerekiyor ki bu en düşük sınırdır. En ideali ise 16 mbit ve daha yüksek bir hızdır. 

Ethernet kablosunun en iyi ve hızlı bağlantı yöntemi olmasının tek istisnası şudur.  Bu durumun tek istisnası ise 5 Ghz hız ile sinyal veren modemlerdir. 5 Ghz wifi sinyali ile ethernet kablosu kalitesinde bir hıza sahip olabilirsiniz. Ancak 5 Ghz hız veren wifi sinyallerine sadece oda içerisinde bağlanılabilir. Yani bu wifi sinyallerinin kapsama alanı dar, hızı yüksektir. Klasik 2.4 Ghz hız wifi sinyallerinin kapsama alanı geniş, hızı ethernet bağlantısından daha düşüktür. Yeni nesil fiber modemlerde 2 adet wifi sinyali olur. Biri 5Ghz, diğeri 2.4 Ghz hızında çıkış verir.

Yazı aslında temel olarak interneti nasıl paylaşabilirim konusundan paylaşmanın yolları konusuna döndü. Ancak eğer bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa yorumlar kısmından her konuda sorularınızı sorabilirsiniz. (Yazı son güncelleme tarihi : 15.12.2020)


 

Yorumlar