Çamaşır Kurutma Makinesi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli



 Eskiden olsa, "as koca balkona, boş odaya, sobanın üzerine kurusun derdik" diyerek başlayalım. Ama günümüzde artık 2 oda 1 salon evin küçük balkonuna çamaşır asmak, güneşi bile zor gören pencereden çamaşır kurutmaya çalışmak zor bi zanaat. Birde şu konu var ki pek utandırmadan söylemeye çalışayım. İç çamaşırlarını saklamak adına bir Osmanlı kalesi inşaa eder gibi iç çamaşırlarını asmak için adete iç mimar olduğunuzuda biliyoruz. 

Çamaşır kurutma makinesi günümüzde bir çok insanın hem zamanından hem yerinden tasarruf ediyor. Merak etmeyin çevrenizde bir çok insan çamaşır asmaya üşeniyor kurutma makinesi almış diyebilir. Siz onlara aldırış etmeyin. Bu rahatlığı bu kolaylığı bir kere görseler direk beyaz eşya mağazasında yerlerini alırlar.

Tabi birde şöyle bir konu var. " Kurutma makinesi çamaşırda koku bırakıyor ". Bırakmaz. Doğru kullanımda eğer makinede bir problem yoksa bırakmaz. Bu nedenle doğru kullanım için şunları iyi bilin.

Çamaşır Kurutma Makinesi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli

İlk olarak kurutma makinesine kapasitesinin üstünde yükleme yapmıyorsunuz tabiki.

Öncelikle önemli olan konu kurutma makinesinin bulunduğu yer. Eğer havasız bir yerde kurutma yapıyorsa malesef yeterince havalandırma yapılamadığı için makine koku bırakabiliyor. Boşverin banyoda çamaşır makinesinin üstünde durmasın. Koyun küçük odanın bir köşesine işini yapsın.

Daha sonra yapabiliyorsanız her kullanımda ( özellikle yünlü ürünler kuruttuğunuzda ) filtreyi kontrol edin ve elektrik süpürgesiyle temizleyin.

Doğanın kanunu gereği bir çamaşır kurutulduğunda içerisindeki su bir yerlere gitmiş olması gerekiyor. Çamaşırı balkona astığınızda (saatlerce güneşe maruz kalen çamaşırları siz düşünün ) bu su buhar olup atmosfere karışırken kurutma makinesinde su deposuna dolar. Bu depoyu her yıkamada boşaltın.

Makine içerisinde çamaşırların kuruyup kurumadığını anlayan sensörler bulunur. Bu sensörler kirlendiğinde size kurumamış bir çamaşır sunabilir. Bu nedenle bu sensörleri her zaman temiz tutun. Bunu sirke ile ıslatılmış yumuşak bir bezle yapabilirsiniz. Sensörler çok kirlenen bir parça değildir. Yılda en az 4 kez temizlik yapmanız yeterlidir.

Eğer çamaşırları çamaşır makinesinde yeterince sıkılmamış, güzel koksun diye bütün yumuşatıcı şişesi boşaltılmış bir çamaşır yıkadıysanız makine elbette çamaşırı başarıyla kurutamaz. Yumuşatıcı üreten firmalar biraz kızacak ama çamaşır makinesi ve çamaşır kurutma makinesi ile temizlediğiniz çamaşırlarda yumuşatıcı kullanmanıza gerek yok. Dikkat edeceğiniz tek şey yıkadığınız çamaşırın türüne göre (aynı türleri birlikte yıkamaya özen gösterin )  doğru modu seçmeniz. Uygun modu seçmeniz durumunda çamaşırda çekme olmayacağına emin olabilirsiniz.

Gelelim asıl işi yapan yoğuşturucuya ; Sıcak ve nemli hava yoğuşturucu içinde odanın soğuk havası ile soğutulur. Bu sayede makinenizin içinde dolaşan nemli hava yoğuşur ve su tankı içine pompalanır. Yani makinenin içinde ısınan hava çamaşır içerisindeki nemi çeker ve yoğuşturucuya gönderir. Bu yoğuşturucuda dışardan aldığı soğuk hava ile su buharını tekrar su fazına döndürür ve su deposuna gönderir. Bu demek oluyorki dışarıdan gelen hava ne kadar kolay gelirse yoğuşma o kadar hızlı olur. Bu nedenle yoğuşturucuyu her zaman temiz tutun. Temizleme işlemini banyodaki duş başlığı ile yapabilirsiniz.

Kurutma devam ederken, çamaşır makinesinin içinde kalmış tek çorabı kurusun diye kurutma makinesini durdurup atmayın. Tabi burda çorap temsili. Kurutma yapılırken ekstra çamaşır atmayın.

Son ve tekrar olarak kurutma makinesi çalışıyorken mümkünse ortamı iyi havalandırın. Pencere açın kapı açın.

Sürçü ihsan eylediysek affola. Ancak bu işlemleri uygulamanız durumunda sağlıklı ve mutlu bir kurutma makinesiyle senelerce siz mutfak camında çayınızı yudumlarken karşı komşuyu iki kolunu astığı çamaşırlara uzatıp tek omzunda çarşaflar dururken izleyebilirsiniz.

Elveda mandallar, elveda mandal sepeti.. Saygılar

 

Yorumlar