Saf Su Nedir?

Saf Su (Demin Su, Demineralize su, akü suyu ) içerisinden mineralleri alınmış, sertliğin ve iletkenliğin neredeyse 0 olduğu suya denir. Çoğunlukla sanayide kullanılan demin suyun üretimi çeşitli aşamalardan ve filtrelerden geçirilir.

Ana amacının kullanılan ekipmana zarar vermemesidir. En basitinden düşünülürse bir buharlı ütüye saf su koymanız durumunda ütüde kireçlenme olmadığını, çaydanlıkta suyu kaynattığınızda çaydanlık dibinde kireç olmadığını görebilirsiniz.





Bir Demin Su Üretim Tesisi

Saf Su nasıl üretilir?

Saf suyun üretilebilmesi için ham olarak alınan suyun temiz ve katı maddelerden arındırılmış olması önemlidir. Bu nedenle ilk olarak ham su filtrelenir. Bu filtre işlemi suyun ham halinin durumuna bağlı olarak değişmektedir. Ancak çoğu zaman en basit bir kum filtresinden geçirilmesi gerekir.

Kum filtesi suyun içerisinde bulunan katı madde ve yosunları tutarak üretimin yapılacağı reçinerin fiziksel olarak kirlenmesini önler.

Basit saf su üretim aşamaları

Bu işlem tamamlandıktan sonra su iyon değiştirici reçinelerden geçirilir. Su, bu reçineler sayesinde arındırılarak saf su haline getirilir.

Genel olarak kum filtrelerinden geçirilen su daha sonra katyon iyon değiştirici reçineden geçirilir. Katyon iyon değiştirici reçineler su içerisinde bulunan (+) yüklü iyonları alarak sudaki sertliği bertaraf etmiş olur.

 Katyon İyon Değiştirici Reçineler

Bu işlem sonrası açığa çıkan karbondioksit degazör ile dışarı atılır.

Karbondioksitten arınmış su anyon iyon değiştirici reçinelerden geçirilir ve içerisindeki (-) yüklü iyonlar alınır. Bu sayede suyun içerisindeki iletkenlik bertaraf edilir. Anyon iyon değiştirici reçine çıkışında su artık saf hale gelmiştir.

Anyon İyon Değiştirici Reçineler

Bazı tesislerde yüksek kalitede saf su üretimi için anyon iyon değiştirici reçine çıkışından sonra içerisinde karışık olarak katyon ve anyon iyon değiştirici reçinelerin bulunduğu bir tüpden de geçirilmektedir. Bu sayede yüksek kaliteli saf su üretimi sağlanır.

Yorumlar