Wordpress Kolayca Domain Değiştirme

 Wordpress sitesinde domain değişikliğine gitmeye karar verdiğiniz veya domain değişikliğinin zorunlu hale geldiği durumlarda aşağıdaki adımları uygulayarak wordpress siteninizde kolayca domain değişikliği yapabilirsiniz.

Eğer eski domain adresiniz elinizde bulunuyorsa ve google webmaster aracında domainin mülk sahibi iseniz bu değişiklik ile google dizininde neredeyse hiç sıra kaybetmeden işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Google dizininde sıra ve index kaybetmeden nasıl değişiklik yapılacağı hakkında yazı sonunda bilgi vereceğim.

bu yöntem ile eski domain adresinizin elinizde olması veya olmaması çok bir anlam ifade etmiyor. Eğer aynı server üzerinden aynı ftp ile yola devam edecekseniz işiniz daha kolay. Eğer hosting değişikliğide yapıyorsanız ilk olarak eski sitenizdeki ftp dosya ve klasörlerinin tümünü yeni sitenize aktarmalısınız.

Şimdi en önemli domain değişikliğinin en önemli kısmı şu. eski sitenizin database tablolarının tümünü öncelikle yedekleyin. phpmyadmin aracılığı ile her ihtimale karşı SQL, CVS ve XLM uzantılı yedekleri alın ve bir kenara koyun. Bu yedekler üzerinde kesinlikle çalışmayın. Eğer işler ters giderse geri dönüş daha kolay olacaktır. Daha sonra yedek aldığınız SQL dosyasının bir kopyasını alın ve bu dosya üzerinde çalışın.

Aşağıdaki adımı kesinlikle Word, notepad veya harici farklı bir program ile yapmayın. Blgisayarınıza Notepad+ programını bu linkten indirin ve kurun.

Yedek dosyanızı bu programda açın. Daha sonra CTRL+F yaparak değiştir sekmesine gelin. Aranacak kelimeye eski domain adresini .com (veya diğer uzantılar .net .org gibi) ile birlikte yazın. Örneğin eskisiteniz.com

Değiştir kısmına yeni site adresinizi yazın ve Geçerli belgede tümünü bul ve değiştir butonuna tıklayın. Bu sayede veritabanında eski sitenize ait tüm adres ve domain kodlamaları yeni domain adresinize göre yapılmış olacak.

Dosyayı kaydedin. Daha sonra phpmyadmin'den sitenizin veri tabanınındaki tüm tabloları seçin ve kaldırın. İçe aktar seçeneği ile değişiklik yaptığınız yedek dosyasını yükleyin.

Sonuç olarak veritabanınız artık yeni domain adresinize göre yazılmış olacak.

Eğer FTP dosyalarınız doğru yerinde ve domain DNSleriniz doğru ise siteye giriş yaptığınızda sorunsuz olarak geçmiş olduğunu göreceksiniz.

Google'da sıralama kaybetmemeniz için webmaster aracı ile site değişikliği kısmına girerek domain adresinizi değiştirdiğinizi googlea bildirebilir ve kısa süre içerisinde tüm index sayfalarınızın domain değişikliği ile googleda yayınlanmaya devam ettiğini görebilirsiniz. Bu işlem için aşağıdaki yazımında bulunan ilgili bölüme bakabilirsiniz. Site değişikliği adımları burada ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Lütfen soru ve sorunlarınız için yorum bölümünde bize yazın.


(Taslak yazıdır)

Yorumlar